Wanneer je last hebt van coeliakie, een vorm van gluten intolerantie of allergie, dan wordt je dieet wat beperkter. Je mag gelukkig veel dingen nog wél eten, maar bepaalde voedingsproducten waar granen als tarwe en spelt in zitten, kun je dan beter vermijden. Tarwe is een van de meest gegeten graansoorten in ons land. Wie is er niet groot geworden met volkoren tarwebrood immers! Volkoren tarwebrood draagt bij aan een goede gezondheid, dankzij belangrijke voedingsvezels en mineralen. Maar hoe zit dat met glutenvrij brood? Hoe gezond en hoe lekker is het eigenlijk?
Glutenvrij brood goed voor de gezondheid?
De meningen zijn verdeeld onder voedingsdeskundigen met betrekking tot de voedingswaarde van glutenvrij brood. Er ontbreken bepaalde mineralen en het bevat minder vezels dan volkoren brood. Maar wie last heeft van coeliakie kan niet anders dan glutenvrij eten, bij deze aandoening heb je er juist profijt van jouw darmen tot rust komen en weer goed voedingstoffen opnemen. Want indien je telkens pijn in je darmen krijgt en last van diarree hebt, onttrekken je darmen ook van andere voedingsproducten te weinig voedingstoffen. Gluten staan dat proces bij mensen met coeliakie in de weg. Gelukkig bestaan er voldoende andere voedingsproducten die als alternatief genomen kunnen worden om toch zo gezond mogelijk te kunnen eten.
Glutenvrij brood smakelijk?
Een veel gehoorde klacht van mensen die glutenvrij eten is dat glutenvrij brood minder smakelijk is. Soms smaakt glutenvrij brood nauwelijks nog naar écht brood; uiteraard afhankelijk van het merk wat gekocht wordt. Mensen zonder gluten intollerantie kopen met de beste bedoelingen glutenvrij brood, maar het is aan te raden om het zelf, als gluten-eter óók eens een glutenvrije boterham te nemen. Wat is de smaak? Komt het in de buurt van tarwe- of speltbrood? Is het antwoord ja, dan is dit een goed glutenvrij brood. Je kunt het beste glutenvrij brood kopen bij een bakkerij die gespecialiseerd is in glutenvrij brood: hier is de variatie vrijwel oneindig en wordt er flink geëxperimenteerd met mooie smaakcombinaties! Een weldaad voor iedereen die te kampen heeft met coeliakie.
Lekker glutenvrij brood!
Laten we eens kijken naar de geweldige keuze van de glutenvrije bakkerij (soms te vinden in winkelstraten, maar overal online te vinden, een echte aanrader!). Wat kun je verwachten van écht lekker brood van de glutenvrije bakkerij?
- De speciale glutenvrije bakkerij verkoopt niet alleen glutenvrij brood, maar combineert het ook nog eens (optioneel) met lactosevrij.
- Bij een speciale glutenvrije bakkerij wordt écht rekening gehouden met allergieën, je hoeft hier dan ook niet bang te zijn voor sporen van noten bijvoorbeeld.
- Je koopt er meerzaden brood, vloerbrood, bruin- en witbrood, tijgerbrood (wit en bruin), zonnebloempittenbrood om maar eens wat te noemen!
- Wat dacht je van ouderwetse lekkernijen, zoals glutenvrij suikerbrood, kerststollen, oliebollen, speculaas, eierkoeken, muffins en cakes.
De glutenvrije bakkerij verkoopt nagenoeg hetzelfde assortiment als de gewone bakker, maar dan uiteraard glutenvrij!