Het komt vaak voor dat een werknemer tijdens zijn beroepsleven de behoefte voelt om een dialoog over salarisverhoging aan te gaan met zijn leidinggevende. Het is echter ook normaal om moeilijkheden te voelen bij het benaderen van dit onderwerp, aangezien het thema een beetje delicaat kan zijn als het zonder voorbereiding wordt gevraagd.
Het is dus heel belangrijk om een adequate aanpak voor te bereiden, een vertrouwensrelatie tot stand te brengen en vooral vooruit te plannen, want de feedback van jouw leider is misschien niet positief. Hieronder geven wij enkele tips om je bij deze taak te helpen. Bekijk ze!
Kies de ideale plaats
Het is uiterst belangrijk dat het gesprek met jouw supervisor objectief en onder vier ogen plaatsvindt. Zo heb je meer privacy en voorkom je dat andere mensen je onderbreken of dat je leider de aandacht verliest voor wat je op dat moment te zeggen hebt. Zo is het ideaal dat je een afspraak maakt en een zelfverzekerde houding aanneemt.
Bereid jouw argumenten voor
Een ander belangrijk punt is dat je argumenten voorbereidt die jouw salarisverhoging rechtvaardigen. Hiervoor kunt je jouw belangrijkste vaardigheden en prestaties binnen het bedrijf benadrukken.
Probeer je te verplaatsen in de leider en ga na wat hij/zij over jou zou willen horen, welke vaardigheden jou anders maken dan de anderen en welke resultaten je hebt behaald in de tijd dat je de functie bekleedde.
De arbeidsmarkt observeren
Een salarisverhoging vragen in een tijd van economische instabiliteit is misschien geen goed idee. Want behalve dat de kans groot is dat je verzoek wordt afgewezen, laat het ook zien dat je niet op de hoogte bent van het huidige scenario van het bedrijf waarvoor je werkt. Controleer daarom, voordat je een dialoog met jouw leider begint, de situatie van het gebied op de arbeidsmarkt.
Vraag om een salarisverhoging die verenigbaar is met de realiteit
Wanneer je om een salarisverhoging vraagt, onderhandelt je best over een percentage tussen 5% en 20%, aangezien het voor de professional een aanzienlijk bedrag moet zijn.
Een verhoging van minder dan 5% komt de beroepsbeoefenaar waarschijnlijk niet ten goede. En meer dan 20% kan de kans vergroten dat het verzoek wordt afgewezen omdat het “te hoog” wordt geacht voor de functie. Een ander alternatief is om met het bedrijf te onderhandelen over enkele arbeids voordelen, waardoor de verhoging voor beide partijen voordeliger wordt.
Investeren in opleiding
Een punt dat managers vaak in overweging nemen bij het toekennen van salarisverhogingen aan hun werknemers is beroepsopleiding. Naast het tonen van interesse helpt de kwalificatie om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe technieken te leren en dus je kennis te verbreden.
Extra tip: Wees voorbereid op een negatief antwoord
Het is essentieel dat je voorbereid bent op een negatief antwoord, aangezien verschillende factoren de beslissing voor een salarisverhoging beïnvloeden.
Dus, als het antwoord niet is wat je verwachtte, denk dan na over alternatieven voor het geval je het niet prettig vindt om zonder de gevraagde opslag te blijven werken. Misschien is het tijd om op zoek te gaan naar een nieuwe kans op de arbeidsmarkt.
Met werken word je niet rijk. Bouw zelf iets op. Dan bepaal je zelf je loon.