Van oudsher denken we bij winterrecepten al snel aan soepen of stamppotten. Tegenwoordig is er in de winter meer verkrijgbaar dan enkel de wintergroenten. Om de donkere, koude winter wat op te fleuren kunnen er in winterrecepten nu dus ook andere ingrediënten gebruikt worden. Om u een idee te geven, kunt u hier een heerlijk maar eenvoudig driegangenmenu vinden.
Het voorgerecht: Courgettesoep met zalm
Courgette en zalm gaan heel goed samen. Gedurende de wintermaanden kunt u er een heerlijke soep van maken.
Ingrediënten:
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 ajuinen, gesnipperd
2 courgettes, in blokjes
2 bouillonblokjes
100 ml slagroom
1 liter water
zout en peper
een scheut olijfolie
200 gr gerookte zalm, gesneden in snippers
Bereiding:
Doe de olijfolie in een grote pan en bak de ajuinen en de knoflook totdat ze glazig zijn. Voeg de blokjes courgette toe en bak deze een paar min mee. Voeg 1 liter water en de bouillonblokjes toe en laat dit geheel 10 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Mix er ook de slagroom door en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg de zalmsnippers toe, deze worden vanzelf gaar doordat de soep nog warm is.
Serveer de soep eventueel met een soepstengel of een takje peterselie.
Hoofdgerecht: Kip met kaneel
Dit is een gerecht met een speciale combinatie van smaken. Heb je kip al eens gemarineerd in kaneel? Probeer het eens.
Ingrediënten:
2 kipfilets, in stukjes
3 tenen knoflook, fijn gesneden
2 dikke preien, gesneden en gewassen
een klein blik perziken, in schijfjes gesneden (vang de siroop op)
50 gram cashewnoten
2 eetlepels kaneel
1 rode peper, fijn gesneden (met de zaadjes, als je van pittig houdt)
200 gram rijst
1 bouillonblokje
zout en peper
een scheut olijfolie
Bereiding:
Kook de rijst in water met een bouillonblokje tot de rijst gaar is. Neem ondertussen een hapjespan. Marineer hierin de kip met de olijfolie, wat zout en peper en de kaneel. Laat dit even intrekken en bak het vervolgens. Voeg de prei, knoflook en rode peper toe en bak deze even mee. Doe de rijst bij de kip met groenten. Voeg beetje bij beetje de siroop van de perziken toe en schep het gerecht regelmatig om. Daarna mogen de perziken en cashewnoten er ook doorheen worden gemengd. Tenslotte breng je het gerecht op smaak met zout en peper.
Nagerecht: Speculaasmousse
Dit overheerlijke dessert kan je al maken met maar 5 ingrediënten.
Ingrediënten:
200 gram speculaaspasta, op kamertemperatuur
115 gram suiker
eiwit van 3 eieren
200 ml slagroom
enkele speculaaskoekjes, verkruimeld
Bereiding:
Warm de speculaaspasta in een klein pannetje op, totdat deze vloeibaar is. Klop de eiwitten stijf. Voeg na één minuut de suiker toe. Klop in een andere kom de slagroom stijf. Doe de speculaaspasta in een kom en schep er met een spatel de slagroom en de opgeklopte eiwitten erdoor. Verdeel de mousse over verschillende potjes. Zet ze daarna enkele uren in de koelkast. Werk ze tenslotte af met de verkruimelde speculaas.