Als de winter eraan komt, wordt het tijd om je tuin daarvoor klaar te maken. De bedoeling daarvan is dat die die koude periode goed doorkomt en daarna zich weer snel herstelt. Wat je kunt doen, hangt ook af van de aanwezigheid van een berging en/of tuinkas. We noemen hier een aantal maatregelen.
Tuinmeubels
Doorgaans kunnen tuinmeubels in de winter buiten blijven staan. Maar afhankelijk waarvan ze zijn gemaakt, kan het beter zijn om ze in een berging te plaatsen, als je die hebt, of anders ze af te dekken.
Vijver
Om te voorkomen dat bladeren in een vijver vallen, kan je daar net over spannen. Maar eerst haal je er natuurlijk de bladeren en dode planten uit. De vissen gaan in een winterslaap, maar hebben zuurstof nodig. Je kunt een vijverpomp gebruiken om volledig dichtvriezen te voorkomen.
Vogelhuisje
Als je de vogels in de winter wilt helpen, plaats dan een vogelhuisje in je tuin.
Waterleiding
Een tuinslang kan je met een vorstventiel en een fietspomp leegblazen. Een buitenkraan sluit je af en blaas je op dezelfde manier ook leeg. Dan blijft er geen water in staan dat kan bevriezen en zo schade veroorzaken. Leeg ook gieters en waterreservoirs.
Niet-winterharde planten
Planten in de tuin die niet winterhard zijn, kan je inpakken en/of beschut zetten. Een tuinkas kan dan goede diensten bewijzen. Dat laatste geldt ook voor je tuinmeubels. Anders kan je ze wellicht in een minder/ongebruikte ruimte in huis plaatsen. Veel neerslag kan ook slecht zijn voor de tuinplanten. Je dient er daarom voor te zorgen dat water wordt afgevoerd.
Groenblijvende planten
Als de temperatuur hele dagen beneden nul blijft, dan behoeven groenblijvende planten bescherming. Door zonneschijn gedurende de dag na een nacht vorst kunnen bladeren van die planten uitdrogen. Verbranden ervan is ook mogelijk. Die bladeren dienen daarom te worden bedekt.
Planten in potten
De planten die in potten staan, zijn kwetsbaarder dan die die in de volle grond staan. Dat komt doordat de wortels dan eerder kunnen bevriezen. Je kunt in de potten aan de binnenkant noppen folie aanbrengen. Er dient echter wel voor te worden gezorgd, dat water kan wegstromen. Als je een tuinkas hebt, dan is die uiteraard een goede plek om ze te plaatsen.
Gazon
Als het gras niet meer groeit, kan je dat nog een keer maaien tot op een hoogte van 4 cm. De bladeren die op het gazon liggen, kunnen worden meegemaaid. Het maaisel kan tussen planten worden geharkt. Dat wordt dan afgebroken en dient als voeding in het voorjaar. We praten dan wel over inheemse planten en bomen.
Afsluiting
We hebben hier een aantal maatregelen besproken om je tuin op de winter voor te bereiden. Voor een zachte winter zijn ze minder hard nodig, maar dat weet je vooraf niet.