Die onenightstand of vakantieliefde was misschien wel leuk, maar nadien groeit de knagende vrees of je toch niets hebt overgehouden aan die romance. Om het vraagteken niet te laten aanslepen, kun je maar beter goed geïnformeerd zijn. Tenslotte gaat het om je gezondheid en dat is nog altijd het kostbaarste goed!
Seksueel overdraagbare aandoeningen
Waar vroeger nog een taboe rustte op de verschillende aandoeningen die bestaan na een onveilig seksueel contact, is dat vandaag gelukkig anders. Toch is het belangrijk dat je ook vandaag voldoende geïnformeerd bent over de mogelijke risico’s. Zo zijn er heel wat soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) die voor de nodige problemen kunnen zorgen doordat je een infectie hebt opgelopen tijdens het vrijen. Chlamydia, hepatitis B, syfilis en hiv zijn er enkele van. Vraag je je af wat hiv is, dan is het belangrijk om voldoende informatie in te winnen over de ziekte. Zo kun je proactief enkele maatregelen nemen en preventief te werk gaan.
Immuniteit
HIV of Human Immunodeficiency Virus is de soa die misschien wel het meest angst inboezemt. Dit virus ondermijnt het immuunsysteem zodat het niet meer naar behoren kan functioneren. Daardoor kunnen vaak onschuldige infecties leiden tot meer risico’s. Uiteindelijk kan hiv leiden tot aids. Wanneer dit stadium is bereikt, blokkeert het immuunsysteem volledig en worden banale ziekten mogelijk levensbedreigend. Gelukkig bestaat er intussen medicatie die het virus onder controle houdt. Je kan echter niet genezen van hiv maar wel hiv-remmers innemen.
Overdraagbaar
Meer dan vijftig procent van de nieuwe hiv-gevallen wordt geconstateerd bij mannen die seks hebben met mannen. Maar ook bij seksuele contacten tussen mannen en vrouwen is er een overdracht mogelijk. Bij seksueel contact, is het gebruik van een condoom echter een afdoend middel om besmetting te vermijden.
Hiv zorgt nog steeds voor angstige reacties maar dat is niet nodig. Het virus is wel degelijk overdraagbaar bij seksueel contact en bij bloed-bloedcontact. Het is daarnaast ook overdraagbaar van de moeder op haar kind tijdens de zwangerschap en geboorte. Jaarlijks zijn er zo een 750-tal nieuwe diagnoses maar men schat dat er dubbel zo veel mensen besmet zijn en het (nog) niet weten.
Preventief testen
Een besmetting met hiv geeft niet altijd symptomen, waardoor je het virus kunt dragen en doorgeven zonder dat je het weet. Bij ieder onveilig seksueel contact zou je het dus in principe kunnen oplopen. Een soa test kan uitsluitsel geven over het al dan niet besmet zijn met hiv of een andere soa. In het geval van een negatief testresultaat kun je opgelucht ademhalen. Is het resultaat positief, dan kan je zo snel mogelijk starten met een behandeling om de ziekte te onderdrukken.